In Romania firmele mici, persoane impozabile, care isi dezvolta business-ul si care realizeaza o cifra de afaceri anuala, declarata, mai mica de 220.000 lei, beneficiaza de scutire de TVA, adica factureaza fara sa adauge TVA.
Aceasta aplicare a scutirii de TVA, conform legislatiei fiscale, este considerata ca fiind un regim special de scutire.
Cu toate acestea, trebuie luat in calcul faptul ca acest regim special de scutire se aplica pentru operatiunile desfasurate de catre firmele mici, insa nu se aplica pentru cazul in care se fac livrari intracomunitare de mijloace de transport noi.
Pe de alta parte, este de retinut faptul ca o persoana impozabila care in cursul unui an calendaristic realizeaza doar operatiuni scutite fara drept de deducere (cum ar fi: operatiuni bancare, de asigurari si imobiliare), nu se considera ca depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei.
Aceste operatiuni scutite fara drept de deducere, in acest context al scutirii de TVA, sunt luate in considerare doar daca nu sunt accesorii activitatii principale.
O operatiune este considerata accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
In concluzie sunt numeroase aspecte fiscale de care trebuie tinut cont atunci cand vorbim de scutirea de TVA a intreprinderilor mici. Prezenta si consultanta oferita de un specialist in contabilitate si fiscalitate este un beneficiu pentru orice antreprenor si aduce valoare adaugata celor care doresc sa isi dezvolte business-ul.