Să începi o afacere este un pas uriaș în viață. Drumul antreprenoriatului nu e ușor de urmat. De multe ori, el șerpuiește prin detalii pe care nu te-ai gândit niciodată că ar trebui să le iei în considerare.
Din experiența mea de antreprenor, am creionat mai jos câteva sfaturi prietenești pentru tine, ca potențial antreprenor. Sfaturi de care să ții cont atunci când începi o afacere. Și dacă ai deja o afacere a ta, e bine să ții cont de ele!
Clarifică ce ai de gând să faci înainte să începi o afacere
Este ușor să visezi la viitoarea ta afacere. Unul dintre cunoscuții mei visează să deschidă o cafenea. Un altul visează să aibă o fermă de legume. Toate acestea sunt idei cu potențial, dar toate au nevoie de mai multă aprofundare. Iată câteva întrebări la care să îți răspunzi ție înainte de a începe:
Găsește un mentor înainte să începi o afacere
Cu siguranță, procesul prin care cauți răspunsuri la aceste întrebări te va determina probabil să ai îndoieli cu privire la validitatea planului tău. Poate te vei întreba cum se poate realiza. Acesta e timpul potrivit pentru a găsi pe cineva care poate fi un mentor pentru tine. Cineva care să te sprijine în căutarea răspunsurilor la întrebările pe care le ai.
Un mentor este o persoană care are succes într-un domeniu oarecum legat de afacerea pe care vrei să o începi, dar cu care nu vei intra în concurențî directă. Unii mentori vor fi ușor de abordat, alții pot fi mai dificil de găsit.
Sunt două lucruri pe care trebuie să le urmărești la orice mentor: candoare (dorința de a vorbi în mod serios și sincer despre lucruri) și sprijin (te ajută în mod activ pentru a obține un rezultat pozitiv). Fără aceste calități, un mentor nu îți va fi de prea mult folos.
La întâlnirile cu mentorul tău, pune orice întrebare ai avea, dar nu uita să întrebi: Ce ați face diferit dacă ați începe afacerea din nou? Acest lucru este esențial, deoarece merge exact la miezul unor părți provocatoare ale modelului tău de afaceri.
Vizualizează viitorul ideal pentru afacerea ta
Imaginează-ți că afacerea ta este perfectă în toate privințele. Proiectează afacerea ta 5 ani în viitor. Dacă afacerea ta ar fi perfectă, cum va arăta peste 5 ani de zile: care este dimensiunea afacerii tale? Care este volumul de vânzări? Care este rentabilitatea afacerii tale? Ce fel de oameni vor lucra pentru tine? Ce fel de clienți vei avea? Dacă afacerea ar fi perfectă, unde ar fi localizată?
Pune aceste întrebări și apoi planifică “având viitorul în minte”. Ce ar trebui să faci astăzi, pentru a crea acel viitor perfect în 5 ani?
Acest lucru te va conduce la un plan de acțiune: ce pași ar trebui să faci, ce lucruri ar trebui să începi să faci sau ce lucruri ar trebui să te oprești din a le mai face?
Imaginează-ți că nu ai limite. Imaginează-ți că ai tot timpul și toți banii, toți prietenii și toate contactele, toată experiența și toate abilitățile de care ai nevoie. Lasă-ți mintea să curgă liber.
Dacă ți se pare aiurea să faci asta, lasă-mă să îți spun că toți oamenii de succes fac asta. Ei se gândesc la lucrurile ce trebuie făcute înainte de a se gândi la modul în care vor face să se întâmple acele lucruri!
Pentru a dezvolta o afacere ai nevoie de 4 lucruri:
Cele mai multe dintre persoanele care au o afacere de succes azi au experimentat eșecul. Majoritatea nu au avut un plan bun, nu au avut produse sau servicii deosebite, nu au avut oameni extraordinari sau o experiență plăcută pentru clienți, dar au știut foarte clar unde vor să ajungă și au lucrat la asta tot timpul.
Întreabă-te DE CE vrei să începi o afacere
Deja ești echipat cu informațiile de bază pe care ar trebui să le știi despre afacerea ta, iar cu ajutorul unui mentor ai înțeles efortul și sacrificiul pe care îl implică pornirea unei afaceri. Acum vine întrebarea esențială: Ai pasiunea necesară pentru a face asta?
Aceasta nu este o chestiune ușor de lămurit – dacă răspunsul tău este un DA rapid, ai răspuns superficial, fără să te gândești prea mult la implicațiile acestui lucru. O afacere de succes va lua foarte mult din energia ta, din timpul tău, te vei investi pe tine în afacerea ta foarte mult!
Și acum câteva întrebări pentru a săpa mai adânc după un răspuns:
Poate sună ca și cum aș încerca să te conving să nu pornești, dar fără un DA, cu fermitate și fără echivoc la aceste întrebări, afacerea ta are o șansă foarte mare de a da greș.
Nu începe, dacă nu ești pe deplin dedicat. DE CE-ul tău trebuie să fie mult mai mare decât afacerea pe care vrei să o începi.
Fă-ți timp pentru deciziile importante
Este important să îți alegi un partener de afaceri cu care faci click, dacă decizi să ai un partener. Este important cum definești structura parteneriatul. Ce tip de societate comercială alegi pentru afacerea ta este important. Nu te grăbi. Fii suspicios când cineva îți spune că trebuie să te grăbești. Fii de două ori suspicios atunci când ți se spune că nu ai 24 de ore pentru a lua în considerare o decizie importantă.
Una dintre caracteristicile definitorii ale antreprenorilor este faptul că aceștia au multă speranță și credință în viitorul lor. Acest optimism fără limite trebuie să fie temperat cu o doză de realitate. Lucrurile nu apar ca prin magie. Este nevoie de muncă grea. Va fi o luptă. Vei plânge. Apoi, lucrurile se vor rezolva, iar alți oameni vor crede că pentru tine a fost ușor. Numai tu vei ști ce s-a întâmplat cu adevărat pentru a obține succesul.
Găsește un contabil bun pentru afacerea ta
Un contabil este mult mai mult decât un rău necesar. Acesta ar trebui să fie o sursă valoroasă și de încredere pentru consultanță financiară și de afaceri. De obicei, un contabil înarmat cu mulți ani de experiență te poate ajuta să direcționezi compania departe de pericol și să te sfătuiască când și unde poți economisi bani.
Caută un contabil local, cu experiență în sectorul tău. Asigură-te că beneficiezi de consultanță financiară, nu doar de procesarea actelor contabile. Un contabil bun îți va asigura servicii profesionale care să te scape de grija raportărilor contabile și te va ajuta să îți desfășori activitatea mai eficient. Mai mult, un contabil ar trebui să fie sursa ta de referințe pentru orice alt serviciu necesar dezvoltării afacerii tale. Poate contabilul tău să te trimită la alți profesioniști cu care colaborează pentru alte nevoi ale firmei tale: asigurări, credite, consultanță juridică, etc?
Asigură finanțarea afacerii tale
Finanțele și contabilitate pot fi unul dintre aspectele cele mai plictisitoare și intimidante în derularea afacerii tale, dar nu așa ar trebui să fie. Informația înseamnă putere, așa că începe cu a citi despre modul în care au făcut alții afaceri și cercetează instrumentele care sunt disponibile pentru a te ajuta!
Într-o lume ideală, ai avea suficienți bani pentru a te autofinanța atunci când începi o afacere. Dar, pentru majoritatea, acest lucru nu este o opțiune. În schimb poți cere prietenilor sau familiei să te ajute. Te poți interesa de obținerea unui împrumut bancar sau poți să cauți un investitor.
De asemenea, ar trebui să știi ce fonduri sau subvenții de afaceri sunt disponibile: acestea sunt greu de găsit, dar merită efortul pentru a le obține. În cazul în care nu poți asigura fondurile de care ai nevoie pentru a lansa afacerea conform planului tău de afaceri, începe la nivel mic, dovedește că planul tău de afacere funcționează, apoi du-te înapoi la bancă sau la investitori cu mai multe dovezi.
Începe căutarea de talente pentru viitor
Acest lucru ar putea suna prematur, dar nu uita că afacerea ta nu va crește într-o zi, ci în ani. Ține-ți ochii deschiși tot timpul pentru persoanele care s-ar putea potrivi în organizația ta, chiar dacă nu îți poți permite să îi plătești încă.
Nu contează cât de mică a devenit lumea datorită internetului, experții încă recomandă networking-ul ca primă modalitate de a recruta talente. Deci, dacă întâlnești pe cineva interesant sau priceput la un eveniment de networking, sau dacă beneficiezi de o servire impresionantă undeva, fie că este vorba un magazin de cadouri, la muzeu sau o linie de asistență telefonică, roagă acea persoană să îți spună puțin despre ea, în ce fel de afaceri se vede în cinci ani… Oameni de valoare vor rămâne în mintea ta pentru momentul când o să ai nevoie de ei.
Asigură-te că ai o plasă de siguranță pentru afacerea ta
Mulți oameni care încep afaceri, sunt atât de entuziasmați de planurile lor încât fac saltul fără să se gândească la un plan în caz de eșec. Este un fapt dovedit de viață că multe întreprinderi mici nu reușesc din diverse motive, chiar și cele care sunt bine gândite și bine executate. Merită să te gândești și la situația “ce se întâmplă dacă …”, înainte de a începe.
Asigură-te că ai suficiente resurse puse deoparte într-un cont bancar care să acopere cheltuielile tale de trai pentru cel puțin 3 luni. Nu începe o afacere fără un fond de urgență.
De asemenea, nu amesteca finanțele afacerii cu cele personale. Trasează o linie de demarcație foarte clară. Ține conturi separate, și stabilește de la început să te plătești pentru munca ta. Dacă muncești în cadrul afacerii, fă-o în schimbul unei remunerații. Decide cu cât te vei plăti înainte de a începe. Multe planuri de afaceri nu ar mai arata așa de bine dacă ar include în previziunea financiară și cheltuiala cu munca fondatorului.
Citește cărți bune
Și nu doar cărți de afaceri. Apropo, articolele nu se pun la socoteală. Citește o mulțime de cărți. Oh, nu ai timp pentru a citi cărți? Te minți singur. A asculta audiobooks înseamnă a citi. Fă-ti un cont pe Audible.com. Nu își poți permite să cumperi cărți? Folosește biblioteca. Împrumută de la prieteni. Stai pe marginea drumului cu un semn din carton pe care scrie “Am nevoie de bani pentru cărți. Vă rog să mă ajutați!” 🙂
Afacerea ta este reflectarea la exterior a persoanei tale interioare. Lucrând în afacerea ta, nu uita să învestești și în tine pentru a obține o versiune mai bună a ta la interior. Afacerea ta va deveni mai bună atunci când tu o să devii mai bun. Cele mai bune afaceri au cei mai buni oameni.
Dacă ești măcar 20% gata, abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi și alte informații utile în drumul tău de antreprenor de succes. Poți faci aceasta dând click aici.
Dacă nu ești gata, dar știi pe cineva care ar dori să înceapă o afacere, fă-i un bine și trimite-l să citească acest articol. Poți face asta apăsând unul din butoanele de social sharing din stânga articolului pe care îl citești acum!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți da like paginii noastre de Facebook ca să nu ratezi noutățile pe care le anunțăm acolo de fiecare dacă când publicăm un articol nou și nu numai.