Dacă ești proprietar de firmă, indiferent că firma ta are 1 angajat – adică tu – sau 100, ai auzit și ai semnat bilanțul contabil.
Cel puțin o dată pe an.
Și dacă ești ca majoritatea proprietarilor de afaceri din România, nu te uiți peste bilanțul contabil, nu te interesează ce scrie acolo, pentru că, nu-i așa, e treaba contabilului să se asigure că știe ce-i spune bilanțul contabil și care sunt tainele ascunse în spatele numerelor și literelor din tabelul fără sfârșit.
Dar cu acest articol, aș vrea să te ajut pe tine, care ești proprietar de firmă și ai fugit de bilanțul contabil pentru că nu l-ai înțeles, să vezi că acest document poate fi priceput și de alte persoane decât misterioșii contabili și misterioasele contabile din orașul tău.
Bilanțul contabil este un document care reflectă în expresie valorică bunurile deținute de o firmă (activele) și sursele lor de finanțare (pasivele). Sursele de finanțare pot fi proprietarul firmei (capitalul propriu) sau terții (datoriile). Așadar, pasivele sunt alcătuite din datorii și capitaluri proprii, iar suma lor trebuie să fie egală cu activele. Poți vedea cum se respectă această regulă în bilanțul de mai jos.
Activele arată ce deține firma, iar pasivele arată sursele de finanțare a activelor.
La început, această regulă poate părea abstractă și greu de înțeles. Dar am să te rog să abordezi problema așa: toate activele unei firme intră într-una din două categorii: fie sunt finanțate de un creditor – bancă, societate de leasing, etc – fie de proprietarul firmei. De fapt, asta vrea să spună ecuația de mai sus și nimic mai mult!
Vreau să mă asigur că reții această ecuație fundamentală din contabilitate, așa că am să o repet:
Haide să luăm pe rând și să explicăm cei trei termeni din ecuația de mai sus.
Activele
arată care sunt resursele deținute și controlate de firmă, indiferent cine este proprietarul acelor resurse. Numerarul, mobilierul de birou, obiectele de inventar, sunt toate elemente de activ. Tot elemente de activ sunt și creanțele, adică persoane sau alte entități care îți datorează bani, dar care nu ți-au plătit încă.
Este important de reținut că nu ne interesează cine este proprietarul acelui bun. Dacă este deținut și controlat de firma ta, bunul respectiv este un activ.
Ți-ai cumpărat pe firmă, cu leasing, un Ford Focus de 20.000 EUR ca să-i impresionezi pe viitorii socri? Proprietarul mașinii este firma de leasing, dar mașina este deținută și controlată de firma ta și este un element de activ pe bilanțul firmei tale!
Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu activele, mergem mai departe la următorul termen al ecuației, și anume datoriile!!! Gata?
Datoriile
sunt obligațiile contractuale ale firmei față de alte entități. Aceste entități pot fi proprietariul sau proprietarii firmei sau terțe persoane fizice sau juridice. Datorii sunt considerate și soldul unui card de credit, și furnizorii care îți vând marfa la termen, și datoriile pe termen lung, precum leasingul făcut pentru acel Ford Focus de care vorbirăm mai devreme. Orice datorii sau obligații financiare viitoare trebuie incluse în datorii, ca element de pasiv bilanțier.
Și așa am ajuns la ultimul termen al ecuației, și anume capitalurile proprii.
Capitalurile proprii
reflectă partea din activele firmei pentru care nu există datorii. Gândește-te în felul următor: dacă ai vinde toate activele firmei tale și ai plăti toate datoriile, îți rămân capitalurile proprii.
Și acum, aș vrea să îți dau câteva motive pentru care merită să te uiți peste bilanțul contabil de fiecare dată când contabilul sau contabila ta îl întocmește. Asta pentru că bilanțul îți spune câteva lucruri importante. Printre ele se numără și faptul că bilanțul contabil poate să tragă semnale timpurii de alarmă atunci când lucrurile nu merg bine.
Da, bilanțul contabil este un document important, dar bilanțul contabil nu îți arată o serie de lucruri importante. Pentru înelegerea lor, va trebui să revizuiești alte documente contabile sau să apelezi la calcularea unor indicatori, slujbă în care contabilul tău ar trebui să te asiste.
În speranța că te-am convins de importanța pe care o are bilanțul contabil pentru tine, ca proprietar de firmă, te încurajez să pui acum mâna pe telefon și să îți suni contabilul sau, și mai bine, să îi scrii un email, și să îi ceri ultimul bilanț contabil încheiat pentru firma ta.
Odată primit ultimul bilanț contabil, te încurajez să reiei acest articol cu bilanțul contabil în mână. De ce? Pentru a te familiariza cu elementele de activ și de pasiv care intră în bilanțul contabil al firmei tale.
Te gândești să iei un credit de la bancă sau de la un IFN? E bine să faci puțin research. Să te interesezi din timp ce indicatori financiari analizează instituțiile de creditare.
Roagă-ți contabilul să te ajute cu formulele respectivilor indicatori și ține o evidență a evoluției lor.
Nu fi ca mulți alți proprietari de business care nu planifică viitorul firmei lor!
Firma ta nu va rămâne mereu la stadiul de azi. Iar tu vrei să fii pregătit pentru situațiile viitoare în care vei avea nevoie de finanțare!
Ți-ai sunat deja contabilul, da?