Te gândești să faci ceva pe cont propriu?
Să scapi de șef și să mergi la lucru când și dacă vrei? Sau cel puțin asta crezi că vrei?
Dacă da, acest articol îți va fi foarte util. E ca o hartă care te aduce de la stadiul de vis la stadiu în care știi, în mare, ce ai de făcut.
Articolul este structurat sub forma unor întrebări pe care și le pun cei mai mulți oameni care vor să facă ceva pe cont propriu. Oameni cărora noi le spunem mici întreprinzători sau antreprenori.
Cum să aleg un nume pentru firma mea?
Firma ta va avea nevoie de un nume.
Ar trebui să te asiguri că numele scormonit de tine sau de cei mai creativi prieteni ai tăi nu este folosit deja.
Poți verifica pe situl Oficiului Național Registrul Comerțului dacă este disponibil numele la care te-ai gândit tu deja. Găsești siteul aici: https://portal.onrc.ro.
Vei crea din două minute și trei mișcări un cont pe site ca să poți verifica dacă numele dorit de tine este disponibil. Mai demult, puteai să verifici și cu cont de vizitator, dar acum nu se mai poate.
Poate ești tentat să nu dai mare importanță numelui firmei tale, și te întrebi ca Julieta lui Shakespeare
Ideal, numele firmei tale ar trebui să transmită valorile tale și caracteristicile speciale ale produselor sau serviciilor tale.
Dacă vei avea și un website – ceea ce te încurajez să ai – ar fi bine să verifici și disponibilitatea numelui website-ului. Poți verifica dacă un nume de domeniu este disponibil pe www.rotld.ro. Dacă nu ai mai fost niciodată pe această pagină, uite așa arată:
Pentru a înregistra un domeniu, îți sugerez să iei legătura cu o firmă care face și hosting și care, ideal, îți poate și crea websiteul. Eu îi recomand pe cei de la www.simplenet.ro pentru înregistrarea și găzduirea domeniului tău. Omul din spatele www.simplenet.ro e un antreprenor român, ca mine și ca tine, dar care are un talent rar întâlnit: scrie foarte catchy, să zic așa. Mai multe despre el găsești pe blogul lui la www.andreichira.ro.
Ce să aleg? PFA sau SRL? Sau altceva?
Odată ce ai ales numele firmei tale, vei alege forma juridică sub care să operezi. Aici, s-ar putea să ai nevoie de sfatul unui specialist, cum ar fi un contabil sau un consultant pe fiscalitate, dar aceștia sunt rari. Sau poți citi tu singur cele 255 de pagini ale Codului Fiscal. Ai de ales între multiple forme de organizare: PFA, SRL, SRL-D, Întreprindere individuală, asociație, etc. Sunt mai multe aspecte de care e bine să ții cont înainte de a face alegerea. Eu te încurajez să discuți acest aspect cu unul dintre experții noștri contabili. Găsești datele lor de contact aici:
Am nevoie de un plan de afaceri?
În mintea ta, poate că totul este clar și știi cum se va desfășură fiecare fază din afacerea ta. Dar un plan de afaceri, în ciuda faptului că îți va lua mult timp să îl redactezi, valorează mult mai mult decât timpul sau banii investiți în scrierea lui.
Dacă te descurci bine în limba engleză, poți găsi modele bune de planuri de afaceri aici. Te încurajez să arunci o privire peste ele.
Chiar dacă domeniul în care vei activa tu este diferit de cele prezentate în planurile de afaceri oferite gratuit, ele te vor ajută să pui întrebări critice și obligatorii, care sunt valabile indiferent de domeniul de activitate.
Când scrii un plan de afaceri, ți se cristalizează mult mai bine în minte ce vei face, cum vei genera venit pentru afacerea ta, cine va lucra în afacerea ta și cu ce costuri vei realiza produsele sau serviciile ce vrei să le oferi.
Nu te lăsa intimidat de terminologia de business. Chiar dacă nu ai terminat o școală de afaceri, vei reuși să scrii acest plan de afaceri pentru ideea pe care vrei să o implementezi.
Ca o încurajare, eu am câștigat locul doi la un concurs de planuri de afaceri, cu peste 100 de concurenți. Iar acel plan de afaceri a fost primul pe care l-am scris vreodată și eram mai tânără ca cei mai mulți dintre cei care citiți acest blog!
Cum să aleg sediul pentru firma mea?
Locul în care îți desfășori activitatea este crucial mai ales pentru afacerile care se adresează consumatorului final. Chiar dacă nu vei fi în retail, locul în care îți vei desfășura activitatea va fi a doua ta casă, așa că alege-l înțelept.
Dacă firma ta va oferi servicii și mai ales dacă ești freelancer, un co working space este probabil cel mai potrivit. Uite aici o listă destul de recentă a locurile care oferă spațiu pentru coworking http://laurentiumihai.ro/lista-spatii-coworking-romania/.
Dacă mai știi și altele, lasă-mi un comentariu să putem completa lista.
Cine mă poate ajută să fiu un manager bun în firmea mea?
În desfășurarea afacerii tale, vei avea nevoie de câțiva experți care să te consilieze pe domenii foarte specializate. Nu poți deveni tu expert în toate domeniile, pentru că nu vei mai avea timp să te ocupi de afacerea ta atunci. Te poți sfătui cu alți proprietari de afaceri mici să le ceri referințe pentru experți precum contabil, juriști, avocați, consultanți fiscali, etc. Sau ne poți întreba pe noi, la Contabrio.ro, ce persoane îți recomandăm pentru astfel de servicii.
Eu fac totul în firma mea?
Chiar dacă ești la început de drum, este imporant să ții evidența proceselor ce se desfășoară în firma ta, a fluxurilor de lucru, chiar și atunci când prestezi servicii. Aceste standarde de operare se vor dovedi cu atât mai importante atunci când firma ta va crește și nu vei mai putea instrui personal fiecare om nou din firmă.
Poți folosi Excel sau Word pentru documentarea proceselor care vor avea loc în firma ta. Și e important să faci acest standarde de operare pentru toate funcțiile firmei tale: marketing, HR, operațiuni, etc? De ce crezi că merg lucrurile ca unse pe roate în cele mai multe multinaționale? Pentru că ei au standarde de operare și acolo toate lumea știe ce și cum și când se face orice!
Dacă nu te pricepi la Excel, te invit să îl urmărești pe bunul nostru prieten de la www.excelninja.ro. El te va învăța cum să folosești puterea acestei aplicații ca să optimizezi lucrurile în firma ta. Are inclusiv un fișier Excel în care poți ține evidența facturilor!
Am nevoie de marketing pentru firma mea?
Răspunsul este DA, de o mie de ori da.
Identificarea clienților potențiali, contactarea lor și transformarea lor din prospecți în clienți este cea mai grea, dar și cea mai plină de satisfacții parte din viața unui antreprenor.
Dar ca să poți proiecta o imagine profesională, care să determine prospecții să devină clienți, trebuie să ai materiale de marketing de calitate, un logo profesionist, cărți de vizită și website care să facă onoare afacerii tale și clienților pe care îi deservești.
Acum, că ai citit răspunsurile la aceste întrebări, am o rugăminte.
Lasă mai jos un comentariu în care să îmi spui care pas este cea mai provocatoare întrebare pentru tine.
De ce crezi că ai nevoie de ajutor în implementarea răspunsului la întrebare? Promit să te ajut cum știu eu mai bine să implementezi răspunsul. Trebuie doar să îmi spui care e întrebarea buclucașă!
Deci?
3 comments. Leave new
Cum sa verific numele disponibil? Imi cere semnatura electronica la unul din pasi. Ms
Buna, Geo. poti obtine un certificat digital daca parcurgi pasii de aici http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_43286/avocatnet.html
Cum sa aflu disponibilitatea unui nume, daca imi cere semnatura electronica? Aici m-am blocat.
Multumesc